پرش بـه ناوبری پرش بـه جستجو

چالوس کشور  ایراناستان مازندرانشـهرستان چالوسبخش مرکزینام(های) قدیمـی شالوس، لینگ گروه نوشهر چالوس سالوسسال شـهرشدن ۱۳۲۵مردمجمعیت ۱۲۰۰۰۰ تن (در شـهرستان)جغرافیـای طبیعیـارتفاع از سطح دریـا ۰روزهای یخبندان سالانـه ندارداطلاعات شـهرینمایندهٔ مجلس شورای اسلامـی قاسم احمدی‌لاشکیشـهردار مـهندس جعفر رداییتأسیس شـهرداری ۱۳۲۵ره‌آورد برنج، کلوچه، نارنج گونـه‌ها، سازه‌های دستی، ماهیگیریپیش‌شماره تلفنی ۰۱۱–۵۲وبگاه www.chalouscity.irشناسهٔ ملی خودرو ۷۲ ن به شـهر زیبا و گردشگری چالوس خوش آمدید

چالوس از شـهرهای کُهن استان مازندران هست که درون جلگه مـیانی کرانـه دریـای مازندران جای گرفته‌است. لینگ گروه نوشهر چالوس شـهر چالوس درون شرق شـهرستان چالوس قرار دارد. لینگ گروه نوشهر چالوس مردم بومـی آن بـه زبان مازندرانی[۱] صحبت مـی‌کنند کـه به تبری کلارستاقی شـهرت دارد .[۲][۳][۴]

تاریخچه

نام این شـهر درون گذشته‌های دور سالوس یـا شالوس بود کـه در پیرامون آن دو شـهر کوچک دیگر بـه نام کبیره و کچه نیز وجود داشته‌است. بعضی از علمای جغرافیـانویس، چالوس را از آبادی‌های طبرستان دانسته‌اند. قیـام علویـان درون طبرستان از یک شورش محلی کـه در آن ولایت بر ضد بی‌رسمـی‌های عمال و حکام طاهریـان درگرفت درون نواحی کلاروشالوس (=چالوس) روی داد و آرام آرام از دیلمان که تا جرجان تقریباً همـه جا را فراگرفت. درون ورود شورشیـان علوی بـه طبرستان، شورشیـان دیلم با وجوه مردم کلار و چالوس و رویـان نسبت بـه امام علوی اظهار وفاداری د.[۵] محمد بن اویس از امرای دوره تسلط خلفای عرب بـه دستور خلیفه معتصم بـه حکمرانی چالوس منصوب شد. محمد بن اویس خود درون رویـان (قسمتی از طبرستان) استقرار یـافت و پسرش احمد را بـه حکومت چالوس گمارد. شـهر چالوس درون زمان حمله امـیر تیمور تخریب شد و سپس که تا قرن‌های متمادی بـه صورت روستایی کوچک درآمد. درون دهه اول قرن حاضر(۱۳۱۰) با پشتیبانی دولت وقت آرام آرام بـه صورت شـهری سازمان یـافته درآمد و امروزه بـه شـهری زیبا با امکانات فراوان جهانگردی تبدیل شده‌است. دربارهٔ وجه تسمـیه این شـهر مـی‌گویند چون بخش جلگه‌ای نسبت بـه ارتفاعات پست‌تر دیده مـی‌شود؛ و به همـین دلیل آن را «چاله‌است» یـا «چاله‌اس» مـی‌نامـیدند کـه به مرور زمان بـه چارلس و چالوس تغییر نام یـافت.

لوگوی شـهرداری چالوس

آثار تاریخی

کاخ چایخوران (شماره ثبت تاریخی ۱۰۴۵)
نوشتار اصلی: لینگ گروه نوشهر چالوس کاخ چای‌خوران

این کاخ کـه از بناهای دوره پهلوی اول هست در جنوب مـیدان معلم چالوس و در منطقه‌ای موسوم بـه محوطه کاخ واقع شده و اکنون بـه عنوان مکان اداره مـیراث فرهنگی چالوس مورد استفاده قرار دارد. این بنا درون محوطه‌ای بـه مساحت تقریبی ۴۰۰۰ متر مربع درون یک طبقه و زیر زمـین احداث شده‌است.

کاخ ملکه مادر (کاخ مادر شاه)
نوشتار اصلی: کاخ ملکه مادر

این کاخ کـه از بناهای دوره پهلوی دوم هست که درون مجاورت شـهر چالوس درون روستای مازو پشته، ابتدای جاده ذوات و در ابتدای کمربندی نمک آبرود درون کنار جنگل احداث شده‌است. این کاخ درون دو طبقه ساخته شده‌است و برای اقامت موقت مادر محمدرضا شاه پهلوی تاج‌الملوک آیرُملو (همسر دوم رضا شاه)در مدتی کـه محمدرضا پهلوی درون رامسر بـه سر مـی‌برد بـه دستور وی و توسط بنیـاد پهلوی و تحت نظر اسدالله علم ساخته شد.

هتل بنیـاد پهلوی چالوس
نوشتار اصلی: هتل بنیـاد پهلوی

هتل بنیـاد پهلوی درون ضلع شرقی مـیدان معلم شـهر چالوس واقع شده‌است. این بنا درون دوره پهلوی اول بـه عنوان هتل درون دو طبقه و زیرزمـین، درون امتداد شمالی و جنوبی احداث گردیده و بعد از انقلاب بـه سپاه پاسداران واگذار شد و هم‌اکنون بـه عنوان درمانگاه تخصصی امام رضا مورد بهره‌برداری مـی‌باشد.

ویلاهای جنگلبانی

مجموعه‌ای شامل پنج ویلا درون ضلع شمالی مـیدان معلم شـهر چالوس درمحوطه سازمان جنگل‌ها و در فاصله اندکی از جانب شرقی رودخانـه چالوس واقع شده‌است. این ویلاها تماماً دو طبقه و تنـها قسمت کرسی آن‌ها از سنگ‌های تراشیده ساخته شده‌است. علاوه بر سنگ مصالح متداول روز از جمله آجر و چوب و … درون ساخت آن‌ها بکار رفته‌است.

پل فلزی چالوس

این پل کـه در مرکز شـهر و بر فراز رود چالوس قراردارد بنای آن درون سال ۱۳۱۱ خورشیدی شروع و در سال ۱۳۱۲ بـه بهره‌برداری رسید. طول پل ۲۰۰ متر و عرض گذرگاه باجان پناه ۶٫۵ متر مـی‌باشد. قسمت فلزی آن دارای یک چشمـه بـه طول ۶۸٫۵ متر هست و درون سو بـه دو دهانـه طاق منتهی مـی‌شود. اتصالات فلزی تماماً پرچ کاری و به گونـه تزئینی است. دو طرف پل بـه صورت پایـه چراغ‌ها و مجسمـه شیرهای سیمانی آراسته شده‌است.

دبستان پروین اعتصامـی

این بنا کـه در ضلع شمالی خیـابان امام واقع شده‌است. درون سال ۱۳۱۲ خورشیدی هم‌زمان با احداث کارخانـه حریربافی بـه عنوان رستوران کارخانـه بنا گردید و در سال‌های ۱۳۲۰ که تا ۱۳۲۴ خورشیدی مرکز فرماندهی نیروهای ارتش شوروی سابق بود. بعد از خروج متفقین از سال ۱۳۲۵ تاکنون این بنا با نام دبیرستان شاپور و پس از مدتی تحت نام دبستان پروین اعتصامـی مورد بهره‌برداری آموزشی است. ساختمان مدرسه از یک طبقه و زیرزمـین تشکیل شده‌است و ورودی آن درون جهت جنوبی و دارای سردر تزئینی است.

کارخانـه حریربافی چالوس

عملیـات ساختمانی کارخانـه از سال ۱۳۱۲ ش آغاز و در سال ۱۳۱۵ بـه پایـان رسید. حریربافی چالوس کـه در زمان خود درون خاورمـیانـه بی‌نظیر بوده از سال ۱۳۱۵ که تا سال ۱۳۳۷ بکار تولید محصولات ابریشمـی طبیعی انواع پارچه، جوراب، پرده و کراوات و غیره بـه منظور صدور بـه کشورهای دیگر اختصاص داشت. درون این سال کارخانـه تعطیل و دستگاه‌های آن بـه رشت انتقال یـافت.

پارک جنگلی نمک آبرود

این پارک بیش از ۲۰۰ هکتار مساحت دارد و مانند سایر پارک‌های جنگلی، درختان خودرو و انبوهی را درخود جای داده‌است. گونـه‌های مختلف گیـاهان شمشاد آن بیش از ۷۰۰ سال برآورد گردیده‌است. پارک نمک آبرود با طبیعت بکر و وحشی، ضمن حفظ سیستم‌های اکولوژیکی بـه عنوان یکی از پارک‌های جنگلی زیبای جهان محسوب مـی‌شود.

راه سنگ‌فرش

این راه کـه از آن بـه عنوان راه ناصرالدین شاهی یـاد مـی‌کنند. ۳ متر عرض دارد و از سنگ‌های چیده شده درون کنار هم شکل گرفته‌است و اکنون درون برخی از نقاط جنوب شـهر چالوس نظیر سینوا و مازی پشته مـی‌توان این راه را مشاهده نمود. گویـا این راه چالوس را بـه منظریـه شمـیران متصل مـی‌نموده‌است.

هتل نیمـه تمام

این بنا درون مرکز شـهر مـی‌باشد و مربوط بـه دوره پهلوی اول مـی‌باشد و عملیـات احداث آن درون سه طبقه توسط شرکت آلمانی درون دست انجام بود. اما گویـا از آنجا کـه سازندگان آن نتوانستند رضاخان را درون مورد استحکام آن متقاعد سازند، ادامـه ساخت آن متوقف و تا بـه امروز بـه صورت نیمـه تمام باقی‌مانده‌است. امروزه بخش‌هایی از آن توسط برخی نـهادها مورد استفاده مـی‌باشد.


فرهنگ و آیین‌های مردم چالوس

آیین خورمـیا

مردم مازندران بـه ویژه مردم چالوس آیینی نمایشی را تحت عنوان «خورمـیا= خورشیدخواهی» درون باور دارند کـه به هنگام تداوم زمان بارندگی آن را بـه اجرا درون مـی‌آورند و به موجب آن از خداوندگار خود پایـان ریزش باران و شروع تابش خورشید را خواهان مـی‌شوند.

کسانی کـه آیین «خورمـیا» را بجا مـی‌آورند «خورمـیا توار= از تبار خورمـیا» نامـیده مـی‌شوند. خورمـیا تباران بعد از مراجعهٔ مکرر مردم اقدام بـه اجرای آن مـی‌کنند. آنان این نمایش را گروهی اجرا مـی‌کنند. سردستهٔ «خورمـیا گران» جارویی را بر نوک چوبی بلند فرو کرده، پوست پر پشم بزی را بـه عنوان جلیقه بر تن مـی‌کند، سپس تعدادی چارق کهنـه، یک عدد غربال و چند زنگوله بـه کمر و بازوها مـی‌آویزد. افراد گروه او نیز درون حالیکه دسته‌ای علف نسبتا بلند یـا سرشاخه‌های نرم درختان و بوته‌ها را درون دست دارند لباس مشابه با رنگی متفاوت پوشیده و سردستهٔ آنان چماقی درون دست دارد کـه جمجمـهٔ اسبی را درون آن فرو کرده‌است. گروه اول درون حالیکه سرها را بـه سمت آسمان گرفته‌اند و جارو یـا دسته‌های علف را درون هوا بـه نحوی مـی‌چرخانند کـه گویی دارند ابرها را از آسمان جارو مـی‌کنند با حرکاتی کـه تداعی‌کنندهٔ جارو با حالتی خشمگینانـه هست اشعاری را بـه زبان مازندرانی (گویش کلارستاقی) با مضمون زیر مـی‌خوانند:[۶]


آی خورمـیا آی خورمـیا، من درون شمـه قهر خدا

تیم جار تیم بَپیسه، ورزیگرِ لینگ بَپیسه، گسنِ دِم بَپیسه، کرد کینگِ بِن بَپیسه، وَرزایِ سم بَپیسه، وِ چک که تا دم بَپیسه.

اوندَسِ واش بَپیسه، نِسُمِ راش بَپیسه، دارِ تَلی بَپیسه، باغِ هَلی بَپیسه، کَندِلِ بار بَپیسه، خوردیمِ دار بَپیسه...

آی خورمـیا، آی خورمـیا، من دشِّمـه قهر خدا


ای خورشید کـه نمـی‌تابی، ای خورشید کـه نمـی‌تابی، من دارم مـی‌روم کـه شکایت بـه نزد خدا برم

بذر خزانـه پوسید، پای برزگر پوسید، دم پوسید، نشیمن‌گاه چوپان پوسید، سم شخم‌زنی پوسید، از ساق پا که تا دمش پوسید.

ارزاق درون سیلو پوسید، درختی کـه در محل تابش خورشید قرار داشت پوسید، درخت تیغ دار پوسید، باغ آلوچه پوسید، بار ماده پوسید، درخت آفتاب گیر پوسید...

ای خورشید کـه نمـی‌تابی، ای خورشید کـه نمـی تابی، من دارم مـی روم کـه شکایت نزد خدا برم

جاذبه‌های طبیعی و گردشگری

رودخانـه‌ها

رود چالوس و سردآبرود و کرانـه‌های زیبای این دو رود کـه جای بسیـار خوب به منظور دورهمـی و گذراندن با دوستان و خانواده مـی‌باشد.

دریـا

بلوار دریـا و جایگاه و جُنگ گردشگری توسکا و جاده کرانـه‌ای شـهر چالوس کـه تا کرانـه خط‌هشت ادامـه دارد.

جاهای باستانی

کاخ چای‌خوران، کاخ شاه‌چشمـه، کاخ شمس و کاخ ملک‌مادر با چشم‌اندازی بسیـار زیبا و کارخانـه حریربافی چالوس و مدرسه پروین‌اعتصامـی و هتل چالوس (ساختمان کنونی بیمارستان امام رضا) ساختمان بانک ملی و بانک سپه درون مـیانـه شـهر است.

بوستان ها

بوستان جنگلی فین درون جاده چالوس ، بوستان معلم ، بوستان سنگی درون ورودی شـهر، بوستان محوطه کاخ و بوستان شـهرک نواب کـه بر فراز شـهر چالوس جای دارد بـه مانند بام چالوس به منظور دیدن همـه جای شـهر چالوس کاربرد دارد.

هتل‌ها

هتل کوروش ، هتل ملک ، هتل پارسیـان خزر (هایت) و چند مسافر خانـه شـهری

بازار و فروشگاه ها

بازار روز (تره‌بار و ماهی) پاساژها ملت، ردایی، نصیری، الماس، مـیلادنور و... فروشگاه و نمایندگی‌های ال‌جی و سامسونگ و...

دریـاچه

دریـاچه ولشت درون جاده چالوس ، آبگیر هسل (مشعل) و سد زیبای ذوات درون دل بیشـه‌زار چالوس

جاده‌ها

جاده جنگلی عباس‌آباد بـه کلاردشت، جاده شناخته شده کندوان و جاهای بسیـار زیبا و دیدنی درون راستا و ادامـه آن مانند روستای و سد سیـاه بیشـه، گردنـه هزارچم و هفت برادران و آبشار دیدنی جاده کندوان و دیگر...

روستاها و جاهای دیدنی شـهرستان

روستاهای بسیـار زیبای انگوران و الیت و دلیر از وردی دزبن و روستاهای بسیـار زیبای طویر و فشکور و ناتر از ورودی دوراه‌سر و روستاهای ماسال و باندر مرزن‌آباد و روستاهای گویتر ، کلنو ، کردیچال ، پیشنبور ، مجل ، رودبارک و شـهر دیدنی حسنکیف درون کلاردشت و روستای سنار و دریـاچه زیبای ولشت درون مرزن‌آباد و روستای ممدآباد درون راستای جاده کندوان و روستای زیبای مازوپشته و ذوات همراه با چشم‌اندازی زیبا درون کنارهای بیشـه‌زارهای چالوس و از تِجَک کـه بر فراز چالوس هست دیدن کنید ، روستاهای امامرود و کلاچان و شـهر هچیرود و روستای مِسده و سنگ‌وارس و شـهر نمک آبرود با بازی و سرگرمـی‌ها و رستوران‌ها و تله‌کابین و سورتمـه و پرواز با بالن و هواپیمای کوچک و تفرجگاه نمک آبرود کـه بخش بالن سریـال پایتخت درون آن انجام شد و خرید از فروشگاه‌های ایران‌کتان و اکسیر و پرشین و سالیـان و...

….[۷]

آب شـهری

آب آشامـیدنی جمعیت دست کم ۷۰ هزار نفری چالوس و حدود ۱۶ روستای پیرامون آن از ۱۰ حلقه چاه و چشمـه گردوک نوشـهر تأمـین مـی‌شود. از ۳۵۰ کیلومتر شبکه آبرسانی شـهر چالوس حدود ۷۰ کیلومتر آن مربوط بـه پیش از انقلاب ۵۷ و فرسوده‌است. از این‌رو ۲۵ درصد از آب آشامـیدنی این شـهر که تا رسیدن بـه دست مصرف‌کننده درون شبکه آبرسانی هدر مـی‌رود.[۸]

نگارخانـه

  • کرانـه دریـای مازندران (کاسپین) درون چالوس

  • پل‌های آهنی چالوس درون بر روی رودخانـه چالوس درون دل شـهر

منابع

  • «زبان مردم بومـی چالوس مازندرانی هست که بـه طبری کلارستاقی شـهرت دارد.». سایت استانداری مازندران فرمانداری چالوس. 
  • خبرگزاری فارس. 
  • http://www.chalouscity.ir/HomePage.aspx?TabID=4640&site=DouranPortal&lang=fa-IR
  • «قاسم احمدی لاشکی نماینده مردم نوشـهر، چالوس و کلاردشت درون مجلس، گفت: زبان مازندرانی درون حال فراموشی هست که حتما برای احیـای آن فکری شود.». خبرگزاری مـهر. 
  • عبدالحسین زرین‌کوب، روزگاران، انتشارات سخن، صص. ۳۸۲--۳۸۴.
  • http://www.chalouscity.ir/HomePage.aspx?TabID=4640&site=DouranPortal&lang=fa-IR#_ftn2
  • نقشـهٔ مازندران، بازدید: اکتبر ۲۰۰۹.
  • «هدر رفت ۲۵ درصدی آب شرب چالوس درون شبکه آبرسانی.» خبرگزاری جمـهوری اسلامـی. Accessed December 14, 2017. [۱].
    • جایگاه و بلندا
    • از چالس که تا چالوس (وبگاه شـهرداری چالوس)

    پیوند بـه بیرون

    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ چالوس موجود است.
    • ن
    • ب
    • و
    شـهرستان چالوس
    مرکز
    • چالوس
    بخش
    مرکزی
    شـهرها
    • چالوس
    دهستان‌ها
    و روستاها
    کلارستاق غربی
    • عباس‌کلا
    • آهنگرکلا
    • اکبرآباد
    • چاخانی
    • دلگشا
    • دوجمان
    • امام‌رود
    • گیل‌کلا
    • هچی‌رود
    • هرطه‌کلا
    • کریم‌آباد
    • کلاچان
    • کیـاکلا
    • مسده
    • مـیان‌ده
    • مـیانکی
    • محمدحسین‌آباد
    • نجارکلا
    • نعمت‌آباد
    • نورسر
    • اوجاکله
    • پیچ‌ده
    • سنگ‌وارث
    • سرداب‌رود
    • نمک‌آبرود
    • شـهرک شـهید رجائی
    • سیب‌ده
    کلارستاق شرقی
    • اکبرآباد بالا
    • اکبرآباد چالوس
    • اکبرآباد پائین
    • علی‌آباد چالوس
    • عرب‌خیل
    • ایشبن علیـا
    • ایشبن سفلی
    • بورسر
    • چنس
    • دارکلا علیـا
    • اشکاردشت
    • فرج‌آباد
    • گرامجان
    • حسین‌آباد علیـا
    • حسین‌آباد سفلی
    • مازوپشته
    • مـهدی‌آباد
    • محمدآباد
    • علوی‌کلا
    • پل‌کرات
    • سلیم‌آباد
    • سرچشمـه
    • مجتمع مس شـهید طوبی ابراهیمـی
    • شـهرک مصطفی خمـینی
    • شـهرآرا
    • سینوا
    • سینواچشمـه
    • طلاجو
    • تازه‌آباد
    • تجنکلا علیـا
    • تجنکلا سفلی
    • زوات غرب
    • زوات شرق
    شـهرستان کلاردشت
    شـهرها
    • کلاردشت
    • مرزن‌آباد
    دهستان‌ها
    و روستاها
    بیرون‌بشم
    • اغوزداربن
    • بنفشـه‌ده
    • برار
    • به‌کله
    • بیری
    • بلبل‌کوه
    • چلاجور
    • دیمو
    • گرمابک
    • گلامره
    • گل‌کاه
    • گوهرکلا
    • گوی‌تر علیـا
    • گوی‌تر سفلی
    • حریث
    • کلارک
    • کلنو علیـا
    • کلنو سفلی
    • کنس‌مال
    • خشک‌دره
    • لرگان
    • لورچال
    • نرگیسان
    • ازار
    • پردن‌گون
    • راوه
    • سمای
    • سنار علیـا
    • سنار سفلی
    • سنگ‌سرک
    • سرکا
    • شـهرستان
    • شـهری
    • سیرگاه
    کلاردشت غربی
    • اکاپل
    • اویجدان
    • بازارسر
    • کردمحله
    • لش‌سر
    • مکارود
    • اتاق‌سرا
    • پیمبور
    • پیشنبور
    • طائب‌کلا
    • تلوچال
    • طوی‌دره
    • والت
    • ونداربن
    کلاردشت شرقی
    • کلمـه
    • کردیچال
    • کوهپر
    • عثمان‌کلا
    • پی‌قلعه
    • شکرکوه
    • تبرسو
    • واحد
    کوهستان
    • انگوران
    • اشیر
    • باندر علیـا
    • باندر سفلی
    • بیجده‌نو
    • چهارباغ
    • چال‌زمـین
    • دلیر
    • ده‌شـهر
    • دهنار
    • دزدبند
    • الیت
    • اشکارلت
    • فشکور
    • گیجان
    • هریجان
    • کل‌پشت
    • کریم‌آباد
    • کلارک
    • کنس‌دره
    • کتیر
    • لارک
    • لاروسر
    • لیکر
    • مکارود
    • مکار
    • ماسال
    • متکارودبار
    • مچر
    • مرس
    • مـیانک
    • مـیچکار
    • مـیجلار
    • مرادچال
    • ناتر
    • نوکرس
    • پنجک
    • پی‌رجه
    • پل‌اوشن
    • پل‌زنگوله
    • پولادکوه
    • پولادکوه‌سر
    • رزان
    • سرچشمـه
    • ساتره
    • سیدکلامسر
    • صیدخانـه‌سر
    • سیـاه‌بیشـه
    • تله
    • طویر
    • ولی‌آباد
    • ورکلا
    • واسپول
    • ولشت
    • ن
    • ب
    • و
    دریـای خزر
    مناطق پیرامون
    کشورها
     ایران •  روسیـه (داغستان • قالموقستان) •  ترکمنستان •  قزاقستان •  جمـهوری آذربایجان
    بنادر
    ایران
    بندر آستارا • بندر انزلی • بندر امـیرآباد • نوشـهر • نکا • بندر ترکمن • بندر گز • بندر کاسپین
    قزاقستان
    آتیراو • آق‌تاو
    آذربایجان
    باکو • سومقاییت • خاچماز • آستارا • لنکران • سالیـان • نفت‌چاله
    روسیـه
    دربند • آستراخان • مخاچ‌قلعه • لاگان • کاسپییسک
    ترکمنستان
    ترکمن‌باشی • چله کن
    خلیج‌ها
    قره‌بغاز • گرگان • باکو • تالاب انزلی
    جزایر
    • آرتومـی
    • آشوراده
    • مجمع‌الجزایر باکو
    • بتکچنی
    • بلینف
    • جزایر بولشیـه پشنیـه
    • بلشوی ستنوی
    • نارگین
    • بولا
    • چچن
    • چیکیل
    • چیلف
    • چیستوی بانکی
    • دورنوا
    • گیل
    • مالی ژمچوژنی
    • مورسکایـا چاپورا
    • مورسکوی بیریوچک
    • مورسکوی ایوان-کارائول
    • نارگین
    • جزیره بتکچنی
    • نوردووی
    • اغورجه
    • اوسوشنوی
    • پیراللهی
    • جزیره قره‌سو
    • قوم
    • سدومـی
    • جزیره اسپیرکین اسردوک
    • سوینوی
    • مجمع‌الجزایر تیولنی
    • تیولنی
    • جزیره ورخنی اسردوک
    • جزیره ولف
    • زنبیل
    • ژانبای
    • زیودف
    مـیانکاله
    شاطرلنگه • آشوراده • آبسکون
    رودها
    ولگا • کر • اترک • اورال • سفیدرود • آستاراچای
    تاریخچه
    اردوکشی روس‌ها • تبرستان (آبسکون) • کاسپی‌ها • دولت خزر
    مسائل مربوطه
    اختلافات بر سر نامـیدن • اجلاس سران کشورها • رژیم حقوقی • مسیر کریدور شمال–جنوب • مسیر تجاری ولگا • خاویـار • مؤسسه مطالعات دریـای خزر
    رده
    • ن
    • ب
    • و
    شـهرهای بندری ایران
    دریـای خزر
    • آستارا
    • بندر انزلی
    • کیـاشـهر
    • بندر امـیرآباد
    • نوشـهر
    • بهشـهر
    • فریدونکنار
    • بندر ترکمن
    • بندر گز
    • بندر کاسپین
    • پیربازار رشت
    خلیج فارس
    • اروندکنار
    • آبادان
    • خرمشـهر
    • بندرامام خمـینی
    • بندر ماهشـهر
    • بندر دیر
    • بندر بوشـهر
    • بندر دیلم
    • بندر ریگ
    • بندر سیراف
    • بندر کنگان
    • بندر گناوه
    • بندرعباس
    • بندر خمـیر
    • بندر دولاب
    • بندر لنگه
    دریـای مکران
    • چابهار
    • کنارک
    • جاسک
    • سیریک
    • ن
    • ب
    • و
    استان مازندران
    مرکز
    • ساری



    شـهرستان‌ها
    • آمل
    • بابل
    • بابلسر
    • بهشـهر
    • تنکابن
    • جویبار
    • چالوس
    • رامسر
    • ساری
    • سوادکوه
    • سوادکوه شمالی
    • سیمرغ
    • عباس‌آباد
    • فریدون‌کنار
    • قائم‌شـهر
    • کلاردشت
    • گلوگاه
    • محمودآباد
    • مـیان‌دورود
    • نکا
    • نور
    • نوشـهر
    شـهرها
    • ارطه
    • آلاشت
    • امامزاده عبدالله
    • آمل
    • امـیرکلا
    • ایزدشـهر
    • بابل
    • بابلسر
    • بلده
    • بهشـهر
    • بهنمـیر
    • پل سفید
    • تنکابن
    • جویبار
    • چالوس
    • چمستان
    • خرم‌آباد
    • خلیل‌شـهر
    • خوش‌رودپی
    • دابودشت
    • رامسر
    • رستمکلا
    • رویـان
    • رینـه
    • زرگرمحله
    • زیرآب
    • ساری
    • سرخ‌رود
    • سلمان‌شـهر
    • سورک
    • شیرگاه
    • شیرود
    • عباس‌آباد
    • فریدون‌کنار
    • فریم
    • قائم‌شـهر
    • کتالم و سادات‌شـهر
    • کلارآباد
    • کلاردشت
    • کوهی‌خیل
    • کیـاسر
    • کیـاکلا
    • گزنک
    • گلوگاه
    • گلوگاه (بابل)
    • گتاب
    • محمودآباد
    • مرزن‌آباد
    • مرزیکلا
    • نشتارود
    • نکا
    • نور
    • نوشـهر
    • هادی‌شـهر
    دیدنی‌ها
    • مجموعه تاریخی فرح‌آباد
    • آب پری
    • آبگرم لاریجان
    • آب معدنی قرمرض
    • آرامگاه شیخ طبرسی
    • آلاشت
    • باغ عباس‌آباد
    • پارک جنگلی چالدره
    • پارک جنگلی سی‌سنگان
    • پارک ملی دشت ناز
    • پارک نمونـه گردشگری پایین لموک
    • پل راه‌آهن ورسک
    • پل محمدحسن‌خان
    • تله‌کابین نمک‌آبرود
    • جواهرده
    • خانـه نیما یوشیج
    • دریـاچه ولشت
    • سد لار
    • علم‌کوه
    • غار اسپهبد خورشید
    • غار هوتو
    • غار کمربند
    • قلعه ملک بهمن
    • قلعه گردن
    • کاخ مرمر رامسر
    • مسجد جامع آمل
    • موزه بابل
    • موزه کندلوس
    • مـیدان ساعت ساری
    • هتل قدیم رامسر
    درگاه طبرستان
    نقشـه استان مازندران بـه تفکیک شـهرستان
    دریـای خزر
    رامسر
    تنکابن
    عباس
    آباد
    چالوس
    نوشـهر
    نور
    محمودآباد
    آمل
    فریدون
    کنار
    سیمرغ
    بابلسر
    بابل
    قائم‌شـهر
    جویبار
    سوادکوه
    ساری
    مـیان
    دورود
    نکا
    بهشـهر
    گلوگاه
    سمنان
    تهران
    گیلان
    گلستان
    قزوین


    برگرفته از «https://fa.wikipedia.org/w/index.php?title=چالوس&oldid=24735533»




    [چالوس - ویکی‌پدیـا، دانشنامـهٔ آزاد لینگ گروه نوشهر چالوس]

    نویسنده و منبع |