پرش بـه ناوبری پرش بـه جستجو
غذاهای برنجی
نام تصویر تلفظ موادِ اصلی و توضیحات مشی یـا گوهان 飯gohan/meshi بصورت مؤدبانـه گُوهان خوراکی هست که پختن غلاتی مانند برنج، خوردن اردگندم گندم، جو، چاودار و یولاف و غلات تیرهٔ ارزن تهیـه شده باشد. خوردن اردگندم روش پختن آن اینست کـه مقدار نسبتاً زیـادی آب بـه این غلات افزوده و تا زمانی کـه آب آن کاملاً برچیده شود؛ این غلات پخته مـیشوند. خوردن اردگندم بـه عبارت دیگر بـه خوراکی کـه از بخارپز این غلات بـه دست مـیآید، گوهان گفته مـیشود. بطورکلی بـه غذا نیز درون زبان ژاپنی گوهان گفته مـیشود. درون زبان کنونی مردم ژاپن، این واژه بخصوص بـه برنج ژاپنی پخته شده، اشاره دارد. برنج چسبناک もち米
mochi-Kome موچیکومـه (به ژاپنی: خوردن اردگندم もち米 mochi-Kome) یـا برنج گلوتینوس یکی از انواع برنجِ آسیـایی هست که بعد از پخت دانـههای برنج چسبندگی بیشتری نسبت بـه انواع دیگر برنج دارند. تاماگوکاکه گوهان 卵かけご飯
Tamago kake gohan در این نوع غذا گوهان (برنج ژاپنی) بـه همراه تخم مرغ خام بهم زده مـیشود و به عنوان چاشنی از سس سویـا استفاده مـیشود. اوچازوکه 茶漬け
Chazuke در اصل بـه غذای حاصل از ریختن چای سبز درون روی گوهان (برنج سفید پختهٔ ژاپنی) گفته مـیشود اما مـیتوان بـه جای چای سبز، داشی یـا تنـها شیده شده را نیز بکار برد. اونیگیری おにぎり
Onigiri یک نوع گوهان (برنج) شکل داده شدهاست. ممکن هست به برنج ژاپنی پختهشده مزه اضافه شود یـا مواد غذایی درون داخل برنج قرار دادهشود و با فشردن بـه شکل سه گوش یـا گرد شکل دادهمـیشود. درون ژاپن از قدیم بـه عنوان غذای همراه استفاده مـیشدهاست. تاکیکومـی گوهان 炊き込みご飯
Takikomi gohan در هنگام پختن گوهان (برنج ژاپنی) موادغذایی و چاشنیهای مختلفی بـه آن افزوده مـیگردد. به منظور چاشنی تاکیکومـی گوهان، معمولاً از کونبو، داشی و سس سویـا استفاده مـیشود. کامامـیشی 釜飯
Kamameshi در آن بـه برنج سس سویـا و مـیرین و چاشنی افزوده مـیشود و بر روی آن شیتاکه (نوعی قارچ) و گوشت مرغ و مواد غذایی دیگر قرار داده مـیشود. این غذا بر روی دیگ یک نفره پخته مـیشود. سکیهان 赤飯
Sekihan از مخلوط و پختن ۱۰ که تا ۲۰ درصد آزوکی (یک نوع لوبیـای قرمز کوچک) یـا لوبیـای چشمبلبلی و برنج گلوتینوس برنج چسبناک تهیـه مـیشود. نسبت بـه برنج سفید ۲۰ که تا ۵۰ درصد کالری بیشتری دارد همچنین از نظر داشتن مس، پروتئین و روی بسیـار غنیتر از برنج سفیداست. معمولاً سکیهان درون جشنهای سالیـانـه و به مناسبت جشن تولد تهیـه مـیشود. موچی 餅
Mochi نوعی خوراکی هست که از غلات بهویژه برنج ژاپنی تهیـه مـیشود. درون یک نوع آن برنج با آب و حرارت پخته و بوسیلهٔ فشار خارجی و کوبیدن درون هاون تبدیل بـه مادهای چسبناک مـیشود و بعد بـه آن شکل مخصوصی داده مـیشود. درون نوع دیگر آن بـه آرد غلات آب گرم افزوده شده و پس از ورز بخارپز مـیشود. هر چند موچی درون تمام مدت سال مصرف دارد ولی بیشتر بـه عنوان یک غذای سنتی شـهرت دارد کـه در سال نو ژاپنی تهیـه مـیشود.
کایو
نام تصویر تلفظ موادِ اصلی و توضیحات کایو 粥، お粥Kayu, Okayu بطور کلی بـه نوعی برنج گفته مـیشود کـه نسبت بـه برنج معمولی مـیزان آب بیشتری به منظور پخت بکار رفته و نرمـی برنج بیشتر و سوپ مانند است. هضم کایو بسیـار آسان بوده و معمولاً به منظور بیماران، پیران و کودکان خردسال تهیـه مـیشود.[۱]زوسویی 雑炊
Zosui در این نوع غذا بـه گوهان (برنج ژاپنی) داشی (سوپ رقیق)، سس سویـا، مـیسو یـا چاشنیهای دیگر افزوده مـیشود. بـه غیر از این چاشنیها بـه برنج انواع گوشت، خوراک دریـایی، قارچ و سبزیجات را افزوده و تمام مواد دوباره پخته مـیشود.
دونبوری
دونبوری یک نوع سبک غذا درون آشپزی ژاپنی است. معنای لغوی دون درون اصل بـه کاسه است. دون از فنجان چای سبز و کاسهٔ معمولی برنج بزرگتراست. دونبری بـه کاسهٔ برنجی گفته مـیشود کـه در زیر آن گوهان (برنج ژاپنی پخته) و بر روی آن، ماهی، گوشت، سبزیجات، و موادغذایی دیگر قرار گرفته باشد. دونبوری یکی از قدیمـیترین سبکهای آشپزی ژاپنی بهشمار مـیآید.
نام تصویر تلفظ موادِ اصلی و توضیحات کاتسودون カツ丼Katsudon نوع رایج آن بـه این صورت هست که بر روی گوهان (برنج ژاپنی) یک قطعه تونکاتسو (گوشت خوک فرای) همراه با تخممرغ گذاشته مـیشود. تکادون 鉄火丼
Tekkadon در آن از ساشیمـی ماهی تن (بصورت خام) استفاده مـیشود. این نوع غذا از اوایل دوره مـیجی بوجود آمدهاست. درون یک کاسه ابتدا سومشی یـا برنج با طعم سرکه را قرار داده سپس نوری (جلبک) خُرد شده را بر روی برنج گذاشته و در بالای آن، ماهی تنی کـه به صورت اریب برش داده شده بطور منظم قرار داده مـیشود. به منظور چاشنی از واسابی استفاده مـیشود.[۲]اویـاکودون 親子丼
Oyakodon برای تهیـه ابتدا گوشت مرغ را درون مخلوطی از داشی، پیـاز خورد شده، شکر و سس سویـا جوشانده و سپس تخممرغ بهم زده شده بـه این مخلوط افزوده مـیشود. درون آخر این مخلوط بر روی گوهان (برنج ژاپنی) قرار داده مـیشود. به منظور تزئین روی غذا از سبزیجات سبز رنگ مانند مـیتسوبا استفاده مـیشود. گیودون 牛丼
Gyūdon در گیودون گوشت ورقه ورقه شدهٔ نازک و پیـاز ورقه شده همراه هم پخته و مزهٔ داده مـیشوند سپس درون کاسهٔ مخصوصی بـه نام دون یـا دونبری ابتدا گوهان (برنج ژاپنی پخته) و بر روی آن، مخلوط گوشت و پیـاز پخته شده، قرار مـیگیرد. گیودون معمولاً بـه همراه بنیشوگا (ترشی زنجبیل) صرف مـیشود. تندون 天丼
Tendon در این نوع غذا تمپورایی کـه از مواد دریـایی یـا سبزیجات تهیـه شده درون حالی کـه هنوز کاملاً داغ هست ابتدا درون داخل سس بـه مدت کوتاهی فرو و بیرون آورده مـیشود سپس این تمپورا بر روی گوهان (برنج ژاپنی پخته) قرار داده مـیشود.[۳]اونادون 鰻丼
Unadon در آن از مارماهی ژاپنی (اوناگی) استفاده مـیشود. درون این نوع غذا درون یک کاسه ابتدا گوهان یـا برنج ژاپنی تازه پخته شده را قرار داده سپس بر روی آن مارماهی کباب شده قرار داده مـیشود. به منظور چاشنی تاره (نوعی سس با طعم سس سویـا) بر روی مارماهی ریخته شده و پودر زانشو (نوعی ادویـهٔ تند) نیز بر روی ماهی پاشیده مـیشود.[۴]
سوشی
سوشی خوراکی برنجی درون آشپزی ژاپنی هست و آمـیزهای هست از برنج پختهٔ ژاپنی با چاشنی سرکه، چندین گونـه خوراک دریـایی (بیشتر خام)، سبزیجات و تخم مرغ کـه به صورت سرد خورده مـیشود.
نام تصویر تلفظ موادِ اصلی و توضیحات نیگیریزوشی 握り寿司nigiri-zushi این نوع سوشی درون اصل غذای سنتی شـهر ادو یـا توکیوی کنونی بودهاست. درون این نوع سوشی بر روی برنج سوشی یـا سومشی کـه طول آن تقریباً بـه اندازهٔ یک انگشت هست مواد غذایی گذاشته شده و با دست بـه آن شکل داده مـیشود.[۵]ماکیزوشی 巻き寿司
makizushi مواد سوشی درون داخل برنج بـه حالت رول درون مـیآیند و دور این رول با موادی مانند جلبک نوری یـا تخممرغ املت پیچانده مـیشود.[۶]تهماکی
(سوشی دستپیچ) 手巻き寿司
Temaki-zushi در این نوع سوشی مواد غذایی شامل برنج، و مواد دیگر یـا بـه اصطاح ژاپنی نتا درون داخل یک جلبک دریـایی بـه نام نوری قرار گرفته و به همراه یکدیگر بـه شکل یک قیف پیچانده مـیشوند. چیراشیزوشی ちらし寿司
Chirashizushi بطورکلی این نوع سوشی بـه دو گروه بزرگ تقسیم مـیشود. درون یک گروه موادِ سوشی کـه بیشتر خام هستند بر روی گوهان سرکهزده گذاشته و پخش مـیشوند. درون نوع دیگر مواد درون داخل گوهان سرکهزده مخلوط مـیشوند. ایناریزوشی 稲荷寿司
Inari-zushi نوعی غذاست کـه لایـهٔ بیرونی آن را آبوراآگهای (فراوردهای از سویـا) کـه در ضمن پختن شدن طعم ترشوشیرین بـه آن داده مـیشود، تشکیل مـیدهد. این فراورده دو لایـه دارد و مـیتوان آن را بـه شکل یک پاکت یـا کیسه استفاده کرد. بعد از باز دو لایـه آبوراآگه با برنج سوشی، یـا انواع دیگر برنج پر مـیشود. اوشیزوشی 押し寿司
Oshizushi در این نوع سوشی درون جعبهٔ قالب پرس سوشی، مواد لازم درون لابلای برنج سوشی یـا سومشی گذاشته شده و نصف روز درون داخل این جعبه تحت فشار قرار مـیگیرند که تا بهم فشرده شده و شکلی بهم پیوسته پیدا کنند.[۷]مـهاریزوشی めはり寿司
Mehari-zushi خوراک سنتی بخش جنوبی استان واکایـاما و استان مـیه درون ژاپن است. درون اصل نوعی اوبنتو (غذای همراه) بودهاست. درون این نوع سوشی برنج با برگ تاکانا پیچیده مـیشود.[۸]
نوشیدنیهای الکلی برنج
- ساکی
- شوچو
دیگر غذاهای اصلی
نودل
نودُل یـا مِن (به ژاپنی: 麺 men) بـه خمـیری کـه از ترکیب آرد از قبیل آردگندم، آرد گندم سیـاه (چاودار)، آرد برنج یـا دیگر انواع آردهای نشاسته دار با آب و نمک بوجود آمده و سپس بـه شکل رشتههای نازک و دراز شکل داده شدهاست، گفته مـیشود.
- سوبا
- اودون
- سومن
- رامن
- چانپون
- هیـاشیچوکا: نودل بعد از پخته شدن درون داخل آب سرد آبکشی مـیشود. مواد غذایی همراه نودل تعیین شده نیستند اما تمامـی مواد حتما به نحوی بریده شوند کـه خوردن آن با چاپستیک آسان باشد. برخلاف ژاپن درون کشور چین این غذا بـه صورت گرم خورده مـیشود.[۹]
- اوکیناواسوبا
- یـاکیسوبا
- یـاکیاودون
نان
- کارهپان (نان کاری)
- آنپان
- یـاکیسوبا پان
- کوروکهپان
- مرونپان
- کاتسوساندو
غذاهای مکمل، اوکازو
اوکازو
روغنپزی عمـیق
- کاراآگه
- کوروکه
- کوشیکاتسو
- تمپورا
- تونکاتسو
کباب پز و ماهیتابهای
- جیـائوزی(گیوزا)
- کوشییـاکی
- موتویـاکی
- اوکونومـییـاکی
- تاکویـاکی
- ترییـاکی
- اوناگی
- تاکویـاکی
- هورمونیـاکی
- جینگیسوکان
- یـاکیتوری
- یـاکیساکانا
غذاهای وارداتی و سازگار شده
- کاری ژاپنی
- هایـاشیرایس
- امرایس
- چاهان
پانویس
منابع
- Corporate Author。 総合 調理用語辞典。 社団法人 全国調理師養成施設協会、 2012。
- 日比野、 光敏。 すしの事典。 東京堂出版、 2001。 ISBN 0-10577-490-4。
- مشارکتکنندگان ویکیپدیـا. «List of Japanese dishes». درون دانشنامـهٔ ویکیپدیـای انگلیسی، بازبینیشده درون ۳۱ ژانویـه ۲۰۱۳.
[فهرست غذاهای ژاپنی - ویکیپدیـا، دانشنامـهٔ آزاد خوردن اردگندم]
نویسنده و منبع | تاریخ انتشار: Thu, 10 Jan 2019 02:20:00 +0000